2020’de Şirketlerin Sürdürülebilirlik Gündemi

sirketlerin-surdurulebilirlik-gundemine-girecek-5-konu

Yeni yıl, malum yeni kararları da beraberinde getiriyor hep. Kişisel kararlarda ‘bu yıl daha fazla kitap okumak’, ‘daha çok spor’, ‘dikkatli beslenme’, ‘daha çok gezmek’ gibi başlıklar hep önde. Her kişinin kendini bir marka gibi ele aldığı günümüzde, markaların da yeni yıl hedeflemeleri bireylerden çok farklı değil aslında. 

2019 yılı yıllar sonra, muhakkak ki “sürdürülebilirlik” ve “çevre” konularının pik yaptığı bir yıl olarak hatırlanacak. Greta’nın Time dergisi tarafından yılın insanı seçilmesi de bu durumun en açık kanıtı.

‘Brand Purpose’ kavramı üzerinde en yoğun çalışan şirketlerden biri Given London’ın Yönetici Ortağı Ben Hayman Sustainable Brands bloğunda 2020’nin Marka Anlamı konusunda ne anlama geldiğini ve 2020’de markaların daha anlamlı marka olmak için -ve aslında piyasada tutunabilmek için- neler yapacağını/yapması gerektiğini özetlemiş. Bu yazı dizisinde kendisinin makalesinden de faydalanarak durumu biraz açalım. 5 başlığın temalarını yazıdan aldık ama içerikleri biz kaleme aldık.

Brand Purpose pazarlama sektöründe uzun yıllardır kullanılan ancak Türkçe’de tam bir karşılığı olmayan bir terim. Marka’nın kar etmenin para kazanmanın ötesinde sunduğu ve sahip olduğu değerler sistematiği diye özetleyebiliriz. Marka anlamı günümüzde şirketlern sürdürülebilirlik, fırsat eşitliği gibi sosyal konulara yaklaşımını önemli ölçüde çizen bir perspektif olması açısından önemli.

Ben Hayman, IKEA, P&G başta olmak üzere bir çok önemli markanın anlam ve sürdürülebilirlik stratejisini yönlendirdiği Given London şirketinin yönetici ortağı demiştik. Yani muhtemelen aşağıda sayacağımız konuların 2020 yılında markalar tarafından gündem haline getirileceği kesinden öte. 

2020’de Şirketlerin Sürdürülebilirlik Gündemi Yazı Dizisi’ndeki diğer başlıklar

 

6. Madde Değil, Aslında 0. Madde

Bu yazının iskeletini yaratan o makalesinde Ben Hayman Brand Purpose’ı şirketin müşterilerinin hayatlarına katabilecekleri en üstün iyiliği anlaması olarak tanımlıyor ‘Trend değil ama bir 2020 Umudu’ alt başlığında.

Marka Anlamı’nı doğru konumlamak, şirketlerin yalnızca muhasebede ciroya eklenecek değil dünya ve insanlık için de anlamı olan pozitif dönüştürücü etkisini yaratacaktır diye özetliyor. 

Peki şirketler bunları yaparken müşterilere düşen rol ne?

Bir satın almanın kişisel ihtiyacı karşılamak için bir ürüne sahip olma hali olduğu günler çok eskide kaldı. Bir ürüne para ödemek, müşteriler için o ürünün oluşumunda işlenen tüm günahlara da sevaplara da ortak olmak anlamına geliyor. Nasıl ki hem kürk giyip hem hayvan hakları aktivisti olmak en hafif ifadelerle saçma ve absürd ise, daha sağlıklı bir çevrede yaşamak isteyen müşterinin daha sağlıklı bir çevre için ek çaba göstermeyen bir markaya para ödemesi de o kadar saçma. Ya da şöyle soralım, sigortasız ve çocuk işçi çalıştıran, atıksularını denize boşaltıp yiyeceğiniz balığın bünyesine kimyasal-zehir-ağır metal katan bir tekstil şirketiden aldığınız berjer, sizi ne kadar iyi bir insan yapar ki?  

 

2020’de Şirketlerin Sürdürülebilirlik Gündemi Yazı Dizisi’ndeki diğer başlıklar

 

Kapak görseli: Nikita Kachanovsky, Unsplash