Sürdürülebilirlik İçin İş Birliği

Sürdürülebilirlik için İş Birliği

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın en son maddesi çok açık, Hedefler için İş Birliği. Sürdürülebilirlik, çok katmanlı bir çalışma alanı olduğu için tek bir uzmanlık alanı veya tek bir kurumun tek başına yeterli kapsamda çalışması çok çok zor, doğru da değil.

 

Bu yazı, Giden London Yönetici Ortağı Ben Hayman’ın Sustainable Brands Blog’unda yayınladığı “The 5 Purpose Trends Set to Lead the Way in 2020” makalesinden ilhamla hazırlanan 2020’de Şirketlerin Sürdürülebilirlik Gündemi yazı dizisinin 2. başlığıdır. Eğer henüz okumadıysanız 2020’de Şirketlerin Sürdürülebilirlik Gündemi yazısı ile başlamanız önerilir. Dizinin devamındaki yazılara bu metnin altındaki bağlantılardan erişebilirsiniz. 

 

Artık Edison veya Einstein’lar değil ortaklıklar var. Belki hala facebook ile Zuckerberg’i eşliyor zihnimiz ancak Whatsapp, Instagram gibi satın almalar Facebook şirketine yeni ekipler, yeni iş birlikleri kattığı için şu an dominasyon kabiliyeti hala yüksek.

Sürdürülebilirlik ise belki bugüne kadar iş dünyasının önüne düşmüş tüm kavramlardan daha çok katmanlı. Her bir katman için ayrı uzman ekip istihdam etmek -çok zorlarsak- mali açıdan sorun olmasa bile zaman ve teknik bilgi derinliğine kavuşmak için hala çok imkansız. Ayrıca verimli de değil.

2020 yılı şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili atacakları adımda BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 17.sini öne çıkarıyor: Hedefler için ortaklıklar & iş birliği.

Dünyada birçok şirket sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarını konunun uzmanı sivil toplum kuruluşları, sosyal girişimler, girişimler ve paydaşları ile geliştiriyorlar. Türkiye iş dünyası belki bu 5 maddeden en çok İş Birliği başlığında başarılı. Her ne kadar 3 kişi bir araya gelince tartışma çıkaran, kültürel olarak da pek iş birliği yetisi olmayan bir toplum olsak da sürdürülebilirlik ile ilgili konularda durum kötünün iyisi. SKD Türkiye, WWF Türkiye, Turmepa şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili uzmanlıklarından faydalandıkları sivil toplum kuruluşlarından ilk akla gelenler.

Sivil toplum kuruluşuna üye olmanın veya kuruluşa destek olmanın mali yükümlülüğü derinleşen, gelişen ve gittikçe de aciliyet arz eden sürdürülebilirlik çalışmalarında yatırım geri dönüşü çok hızlı olan bir kalem. 

Hiç bir dönüşüm kolay değildir. Ancak zamanın ruhu dönüşüme mecbur bıraktıysa ilk yapılacak şey hazırlıklı olmak, dönüşmek, önce dönüşmek ve sektör liderliğini almaktır. Pazara yeni giriş yapan şirketler için sürdürülebilirliği önceliklemek müthiş bir rekabet avantajı yaratıyor. Halen pazardaki şirketler için ise bu lider kalabilmek için kaçınılmaz bir gereklilik. Bu şirketlere aynı zamanda 2. maddede açıkladığımız devletin erişmekte atıl kaldığı alanları doldurmak, Fight Club terminomojisiyle söylersek de yalnızca bir şirket olmaktan çıkıp sektöre yön verme, uyduları olan bir gezegene dönüşme fırsatı sunuyor. 

 

2020’de Şirketlerin Sürdürülebilirlik Gündemi Yazı Dizisi’ndeki diğer başlıklar

 

Kapak fotoğrafı: UnsplashTim Marshall