2022 Kış Olimpiyatları için Düşük Karbonlu Şehir Kuruluyor!

2022-pekin-kis-olimpiyatlari

Çin hükümeti geçtiğimiz günlerde, 2022 Pekin Olimpiyatlarını tarihin en sürdürülebilir Kış Olimpiyatlarından biri haline getirme planlarını açıkladı.

Çin Spor Organizasyonu Genel Müdürü Chu Bo, Bulgaristan’da Şubat ayında düzenlenen Avrupa Birliği Spor Forumu’nda Çin’in 2022 kış olimpiyatları için yaptığı çalışmaları aktardığı toplantıda “Organizasyon Komitemiz, sürdürülebilir kalkınma konseptini, hazırlıkların tüm yönleri ve süreçlerine tamamen entegre etti” dedi.

Pekin’in 2022 kış olimpiyatları planları arasında en dikkat çekeni, yakınlardaki Hebei Eyaletindeki oyunları ortaklaşa barındıran Zhangjiakou’daki düşük karbon geçişini sergilemek için bir “pilot şehir” de yer alıyor.

Çin Hükümeti, Düşük karbonlu olimpiyat şehri projesi için, yakın zamanda Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, hem Olimpiyat merkezinin hem de stadyumların yenilenebilir enerji kaynaklarıyla destekleneceği Zhangjiakou’da “düşük karbonlu olimpiyat bölgesi” oluşturulmasına yardımcı olacak. Kent ayrıca, toplam enerjisinin yüzde 50’sini yenilenebilir kaynaklardan 2020 yılına kadar üretme hedefine de sahip.

IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin anlaşmayı imzaladıktan sonra “2022 yılında düşük karbonlu Kış Olimpiyatlarının peşinde koşmak, yalnızca Çin’in emisyon azaltma hedeflerini desteklemeyecek, aynı zamanda tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirilecek düşük karbonlu bir kalkınma hareketi yolunda öncülük edecek” dedi.

Olimpiyatlar bittikten sonra çok az bir miktarının kullanıldığı, devasa inşaat projeleriyle anılmak neredeyse her olimpiyat oyunları sonrasında dünya gündemine konu olan bir mesele. Bununla birlikte, Pekin 2022 olimpiyatlarının çevresel etkileri azaltmak için mevcut stadyumlardan da maksimum düzeyde faydalanacaklarını açıkladı. Bu bağlamda Pekin’de, 2008 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptığı sırada kullanılan 13 tesisin 11 tanesi 2022 yılında da kullanılacak. Pekin’deki İkonik Kuş Yuvası stadyumu da 2022 yılında açılış ve kapanış törenleri için kullanılacak.

Chu konuşmasında “2022 kış olimpiyatlarını ekonomik açıdan da etkin bir fayda sağlayacağını bildiğimiz, sürdürülebilirlik prensibiyle planlıyoruz. 2022 kış olimpiyatlarının organizasyonunda da sürdürülebilirlik konusunu odağımıza alacağız.” ifadelerini de ekledi.