Adidas okyanus atıklarından üretilmiş bir milyon ayakkabı sattı

Dünyaca ünlü spor giyim markası Adidas’ın CEO’su Kasper Rorsted, CNBC’de önümüzdeki yıllarda ne tür yatırımlar yapacaklarını açıkladığı bir röportajında, Adidas’ın 2017 yılında okyanuslardan toplanan plastik atıklardan yapılmış bir milyon ayakkabı sattığı söyledi.

 

Projenin bir milyon gibi yüksek bir satış rakamına ulaşmasında önemli bir etkenlerdenbiri, Adidas’ın bu projede, ABD’de okyanusları ve sucul yaban hayatını korumak, plastik atık üretimini azaltmak için faaliyet gösteren Parley ile birlikte çalışması.

Proje kapsamında her bir ayakkabının yaklaşık olarak, uygun koşullarda geri kazanılmış ve işlenmiş 11 plastik şişenin tekrar kullanılması ile üretildiği belirtildi. Adidas ve Parley ortaklığında devam eden bu proje kapsamında şu an için 3 farklı model ayakkabı üretilmiş durumda. Projenin web sitesinde aktarıldığına göre, Ultraboost olarak adlandırılan bu yüksek performanslı spor ayakkabılarda kullanılan plastik atıklar, okyanuslara erişmesi engellenmiş kıyı bölgeleri ve sahillerden toplanan plastik / pet şişelerden elde edildi.

Adidas CEO’su bu röportajında, “Adidas olarak yatırımlarımızı tam da bu noktada odaklamaya çalışıyoruz: İstediğimiz yüksek teknolojiyi kullanan ve özel malzemeleri kullanıp üretim yapan şirketler” ifadelerini kullandı. Rorsted, ayrıca Adidas olarak önümüzdeki yıllarda da sürdürülebilirlik adına bir adım öteye gidecek, sektöre liderlik edecek çalışmaları, üretim sürecindeki verimlilik ve özel noktaları geliştirecek projelere ve firmalara yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Haber, şirketin yıllık finansal performansını yayınlamasının yanı sıra, şirket için satışları geçen yıldan yüzde 15 oranında artırarak 21 milyar euroya ulaştığını da belirtiyor. 2018’e yapılan satışların yüzde 10’un biraz daha altında bir seviyede azalması tahmin ediliyor. Rorsted, 2017’nin güçlü büyümesinin “dünyadaki en iyi spor şirketi olma misyonumuza ulaşmada büyük ilerleme” olduğunu söyledi.

 

Sürdürülebilirlik perspektifi:

Adidas bu çalışması ile öncelikli olarak okyanuslardaki plastik atık kirliliğinin önüne geçmeye katkı veren önemli bir yaklaşım ortaya koydu. Bu sayede kurumsal imajını kuvvetlendirmiş ve sektördeki rakiplerinden bir adım öne çıkmış duruma geldi. Buna ek olarak, ürettiği ayakkabılar için hammadde kaynaklarını da kullanmamış; bu hammaddeyi kimsenin ücret istemediği bir kaynaktan, atıklardan üretmiş oldu. Daha az hammadde kullanarak yapılan üretim finansal olarak firmanın -bu proje dahilinde- hammadde kullanımı için ödediği ücreti düşürmüş olmanın yanında; çevresel açıdan da dünyanın hammadde kaynaklarının daha az tüketilmesine katkı sağlamış oldu.

Adidas’ın döngüsel ekonomi yaklaşımı ile geliştirdiği bu proje, gerek çevresel açıdan gerek ekonomik verimlilik açısından petrol endüstrisinden sonra en çok kirlilik yaratan 2. endüstri olan tekstil endüstrisine örnek olabilecek nitelikte.