Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018’de Kaçırılmayacak 5 Film!

“Filmler Dünyayı Değiştirir mi Bilinmez Ama Onları İzleyenler Değiştirebilir” 🦋🦋🦋 Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 22-25 Kasım’da İstanbul Fransız Kültür Merkezi (@institutfrancaisdeturquie) ve Salt Beyoğlu’nda (@salt_online)! Tüm gösterimler ücretsiz! 🎬🎬🎬

Festival programı ve detaylı bilgi için Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Biz de bu seneki festival seçkisinden en bayıldığımız 5 filmi listeledik.

BEDAVA ÖĞLE YEMEĞİ CEMİYETİ / FREE LUNCH SOCIETY

92′ / Avusturya, Almanya / 2017
Yönetmen: Christian Tod
Dil: Almanca, İngilizce/ İngilizce, Türkçe altyazılı
Çeviren: Ekin SanaçSürdürülebilir Yaşam Film Festivali Bedava Öğle Yemeği

Sadece birkaç sene önce koşulsuz vatandaşlık geliri boş bir hayaldi. Bugün ise bu ütopya her zaman olduğundan daha akla yakın. Tüm politik ve bilimsel taraflar tarafından yoğun bir şekilde tartışmalar devam ediyor. Bedava Öğle yemeği Cemiyeti bu fikrin arka planındaki bilgileri sunuyor ve uygulamaya dair açıklamaları, olasılıkları ve deneyimleri sunuyor.

DEĞİŞİM TUTKUSU / A PASSION FOR CHANGE

13′, Hollanda, 2017
Yönetmen: Gabriel M. Bauer
Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Çeviren: Münevver Bayhan


Değişim Tutkusu küresel ölçekte değişim için çalışan profesyonellere dikkat çekiyor. Neden yapıyorlar, nasıl yapıyorlar ve onları hayran bırakan ne? Film Hollanda’da bulunan sürdürülebilirlik için inovasyon ve danışmanlık alanında çalışan Except Integrated Sustainability firmasının sürdürülebilirlik uzmanları, çözüm ortakları ve müşterilerine yer veriyor.

GERÇEK DEĞER / REAL VALUE

70′ /ABD / 2013
Yönetmen: Jesse Borkowski
Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Çeviren: Serpil Işıldar

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018 Gerçek Değer

Jesse Borkowski tarafından çekilen bağımsız bir yapım olan Gerçek Değer, günümüzün düşünce liderleri ve sosyal girişimcilerinin iş dünyasını sosyal değişim için bir güç olarak nasıl yeniden tasavvur ettiğini araştırıyor. Bu sosyal girişimcilerin kâr elde etmek yerine öncelikle gezegene ve insanlara odaklanarak nasıl kendi toplumlarında uzun vadeli sürdürülebilir değerler yarattıklarını aktarıyor.

GIDA KOOP / FOOD COOP

97′ / Fransa, ABD / 2016
Yönetmen: Tom Boothe
Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Çeviren: Doğancan Erdoğan

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018 Gıda Koop

New York’daki en başarılı süpermarketin hiç müşterisi yok ve 17.000 çalışanı var! Brooklyn’de her gün yüzlerce meşgul New York’lu doğal ve organik ürün sunan diğer süpermarketlerin yanından geçerek reklam yapmayan, indirim yapmayan ancak New York’da metrekare başına tüm diğer marketlerden daha fazla para kazanan nispeten küçük bir süpermarkete çalışmaya gidiyor…Park Slope Gıda Kooperatifinin 40 yılı aşkın başarısının sırrı basit: Zengin veya fakir, genç veya yaşlı, her kültürden ve ırktan 17.000 ortağı ayda 3 saat çalışmak zorunda!

KAPALI DÖNGÜ / CLOSING THE LOOP

93′ / Birleşik Krallık, ABD / 2018
Yönetmen: Graham Sheldon
Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Çeviren: Aykut İstanbulluSürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018 Kapalı Döngü

“Eğer kapalı döngü sisteme geçmezsek bu gezegenin ve toplumun sonu olur.” Kapalı Döngü, döngüsel (sıfır atık) ekonomiye dair bir belgesel; 12 numaralı Küresel Hedef olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim”i destekliyor. Antwerp İşletme Okulunda Bütünleşik Değer profesörü olan Prof. Dr. Wayne Visser tarafından Emmy ödüllü yönetmen Graham Ehlers Sheldon işbirliği ile çekildi. Üç kıtada çekilen ve küresel ölçekte çalışmalar yürüten uzmanların görüşlerini içeren filmde Dünya Ekonomi Forumu, Cambridge Üniversitesi gibi önemli kurumların da görüşleri yer almakta; ayrıca birçok yenilikçi döngüsel ekonomi örneği detaylı bir şekilde incelenmektedir.

SÜT SİSTEMİ / THE MILK SYSTEM

91′ / Almanya, İtalya / 2017
Yönetmen: Andreas Pichler
Dil: Almanca, İngilizce, Danca, İtalyanca, Fransızca / İngilizce, Türkçe altyazılı
Çeviren: Ayşegül Bayar, Gül Ulu

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018 Süt Sistemi

Sütün sağlıklı olduğu, doğal olduğu ve zengin besleyici değerler içerdiği düşünülüyor. Onu pazarda bu denli çekici kılan gerçekte hangisi? Ve gerçekten o kadar sağlıklı mı? Filmde süt sistemini eleştirel bir gözle inceliyoruz. Çiftçiler, mandıra sahipleri, politikacılar, lobiciler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının görüşleri alınıyor; her birinin tüm dünyayı etkileyen bu endüstrinin değeri ve etkileri hakkında kendine has görüşleri var. Avrupa’da, Asya’da ve Afrika’da süt büyüme odaklı küresel gıda üretiminin ve etkilerinin mecazi bir modeli. Film sistemin arkasındaki şaşırtıcı gerçekleri gözler önüne seriyor. Kim hangi bedeller karşısında ne kadar kâr elde ediyor? Sistemin bir geleceği var mı ve alternatifler mevcut mu? Süt sistemi Çin’den Afrika’ya ve Avrupa’ya kıtalar arası bir yolculukta önyargıları ve çözümleri gün ışığına çıkarıyor.

Bonus: YEDİKULE BOSTANLARI / YEDIKULE GARDENS

7′, Türkiye, 2018
Yönetmen: Volkan Işıl
Dil: Türkçe / İngilizce altyazılı
Çeviren: Ceren Yartan

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018 Yedikule Bostanları

Film, yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan, İstanbul’un tarih ve kültür mirası Yedikule Bostanları’nın yaşayan en eski bostancısı Recep Eraslan’ın hikayesini aktarıyor. Recep Eraslan 1973’te bahçıvanlık yapmaya başladığı İstanbul’un Küçük Langa’sında 2000’lere kadar, bu bostanlar yok edilene dek çalıştı. Daha sonra Yedikule Suriçi’nde, tarihçesini 17. yüzyıla kadar takip edebildiğimiz İsmailpaşa Bostanı’nda bostancılık yaptı. 2013 senesinde bir belediye projesi nedeniyle çalışmaya başlayan buldozerler bu bereketli toprakları moloza gömdü.