Sürdürülebilirlik Gündemi: Kasım 2017

COP 23 – Türkiye olarak bir türlü konumlanamamak

COP 23, iklim değişikliği konusuyla kenarından ilgilenenlerin bile feed’lerine düşen bir konuydu geçen hafta. 23. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi taraflar konferansı 6-17 Kasım tarihlerinde Bonn’da gerçekleşti.

Zaten iklim değişikliği çok katmanlı bir konu, bir de çok fazla ülkenin farklı konulara farklı konumlanmaları ve bunların Türkiye’ye etkisi konularını bu kadar uzaktan, tam anlamıyla hissetmek zor. Bir de Yeşil İklim Fonu’na dahil olma derdimize –ki şahsen bu noktada haklıyız- karşın iç politikada aslında çok da birşey yapmıyor olmamız, Türkiye’yi bu tür toplantılarda hep bir buçuktan iki alarak sınıfta kalmaktan son anda yırtan öğrenci gibi konumluyor.

Ancak Türkiye’den katılan ekiplerin bugüne kadar en aktif oldukları COP olduğu izlenimini aldım. Bunu da iklim konusunun ülkemizdeki hassasiyetinin gittikçe arttığına ve her ne kadar kendimizi fazlaca eleştiriyor olsak da dahiliyetimizin yavaş yavaş arttırığını görmek

COP 23 gündemini özetleyen kaynakları herkes gibi ben de tüm hafta takip etmeye çalıştım. Faydalı olacağını düşündüğüm birkaç tanesini not etmek isterim:

  • REC Türkiye BONN Güncesi: REC Türkiye çok güzel bir çalışma yaparak gelişmeleri Bonn’dan 5 farklı pdf dergicik diyebileceğimiz günceler ile paylaştı. Özellikle 1’den başlayıp 5’e kadar peşpeşe okursanız COP 23’ü neredeyse Bonn’dan takip etmiş kadar oluyorsunuz. Güncelere erişmek için buraya tıklayınız.
  • COP23 ‘ün ardından: ‘’Ben bu oyunu Bozarım’’, bozamadı…: Heinrich Böll Stiftung Derneği’nden Menekşe Kızıldere’nin Bonn koridorlarındaki atmosferi güzelce aktardığı ve COP 23 sonuçlarını 4 ana soruda değerlendirdiği yazısını okumanızda fayda var. Menekşe’nin Yeşil Gazete’deki yazısı için tıklayınız.

Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın Bonn’dan attığı son tweet’i de not etmekte fayda var.

Gizli Maliyet – Fosil Yakıt Teşviklerini Sonlandırmanın Sağlık Faydaları

Sağlık ve Çevre Birliği (Health and Environment Alliance, HEAL), çevrenin sağlık üzerindeki etkileri üzerine Avrupa Birliği kapsamında çalışmalar yürüten, Avrupa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biridir. HEAL Enerji ve Sağlık Politikaları Türkiye Danışmanı Funda Gacal’ın yoğun emek ve katkıları ile HEAL tarafından hazırlanan rapor fosil yakıtların sağlık üzerinde yarattığı baskıyı, dışsal maliyet faktörleri üzerinden gözler önüne seriyor. Doyurucu içeriğinin yanında böyle karmaşık gözüken bir konu için anlaşılırlığı üst düzeyde özel bir tasarım ile üretilmiş bu raporu sağlık, sürdürülebilirlik ve insan hayatı konularına dokunan herkesin birkaç kez okuyacağına eminim. Gizli Maliyet Raporunu bu linkten indirebilirsiniz.

 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

10 yıldır gönüllülerden oluşan kolektif bir oluşum ile devam eden Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, birçok kişi için yılın en beklenen dönemi. Bu yıl 10 farklı il/ilçede gerçekleşecek festival 21 Kasım – 26 Kasım tarihleri arasında. Festival, gösterim gerçekleşecek iller ve programlar gibi detaylı bilgilere ulaşmak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz. Unutmadan ekleyelim bu yılki hashtag #syff2017! Hangi ilde olursanız, festival ile ilgili gönderilerinize bu etiketi de eklemeyi unutmayın.