Sürdürülebilirlik Gündemi: Aralık 2017

materials marketplace turkiye

CDP Türkiye 2017 İklim Değişikliği ve Su Programı Sonuçları Açıklandı

Geçtiğimiz haftanın heyecanla beklenen olayı kuşkuşuz CDP’nin 2017 raporları idi. CDP global bazda iklim değişikliği ve su metriklerini inceleyen çerçeveler yaratan analiz araçları ve raporları geliştiren bir organizasyon. Türkiye ayağı Sabancı Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Türkiye İklim Değişikliği ve Türkiye Su Programı bu yıl Deloitte Türkiye’nin derecelendirme ve rapor desteği ile yürütülen CDP Türkiye İklim Değişikliği ve Su Programları’nın 2017 sonuçları, 28 Kasım 2017, Salı günü, Zorlu PSM’de düzenlenen “Reimagining Disclosure: CDP İklim Konferansı” ile kamuoyuna duyuruldu. Raporları indirmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

materials marketplace turkiyeTürkiye Materials Marketplace (TMM) 2. Etkileşim Toplantısı

SKD Türkiye‘nin EBRD (Avrupa Kalkınma Bankası)’nin fon desteği ile yürüttüğü Materials Marketplace projesi endüstriler arası atıkların tekrar kullanımı pratiğinde ödüllü bir döngüsel ekonomi projesi. Proje, SKD Türkiye’nin Amerika’daki muadili USBCSD tarafından geliştirilmiş ve Türkiye’de de SKD Türkiye tarafından 1 yıldır yönetilmekte. Özetle, bulut tabanlı bir sistem üzerinden endüstriyel atıkların veya yan ürünlerin, diğer endüstrilerin satın alması amacıyla geliştirilmiş bu proje henüz çok yeni olmasına karşın Unilever, P&G, ÇİMSA, BRİSA, Pepsico gibi büyük firmalar sisteme katılmış durumda. 7 Aralık’ta Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde gerçekleştirilecek etkinlikte birinci yıl sonuçlarının yanında endüstrilerin atık ve yan ürünlerini verimli değerlendirebilmeleri üzerine 2 atölye gerçekleştirilecek. Türkiye’de her zaman bir soru işareti olarak kalan atık yönetimi ve yan ürün satın almalarındaki mevzuat durumları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uzmanlar ile yapılacak söyleşide irdelenecek. Etkinlik endüstrilerin katılımına açık ve ücretsiz. Ancak etkinlik öncesi kayıt gerektiğini de not edelim.

İstanbul Politikalar Merkezi’nde İklim Kafe Başlıyor

Sabancı Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), iklim değişikliği konusunu farklı disiplinlerin perspektifleriyle tartışılacağı söyleşi serisi İklim Kafe’yi bu hafta başlatıyor. İPM, etkinliklerin her ay farklı bir konuk ile gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu ayın, aynı zamanda etkinlik açılışının konuğu Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz. ”İklim Modelleri: Geleceğin İklimini Öngörürken Güvenilir Olan ve Olmayan Modelleri Nasıl Ayırt Edebiliriz?” konu başlıklı oturum İPM’nin Karaköy’deki ofisinde gerçekleştirilecek. Etkinlik ücretsiz ancak kayıt olmak gerekiyor.

14. Yeşil Diyalog – Alternatifler: Ulaşım, Eğitim Enerji

Yeşil Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Yeşil Diyalog toplantılarının 14.sü 9 Aralık 2017’de Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Etkinlik Brüksel Bölgesi eski Çevre Bakanı Evelyne Huytebroeck ve İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin’in açılış konuşmaları ile başlayacak. Ardından gerçekleştirilecek panelin katılımcıları ise,

  • Ulaşım Politikaları | Arzu Erturan (Sokak Bizim Derneği/ TMMOB Şehir Plancıları Odası)
  • Enerji Politikaları | Mustafa Özgür Berke (WWF İklim Değişikliği ve Enerji Programı Koordinatörü)
  • Eğitim Politikaları | Ayşe Gül Yılgör (Kültürhane)

Yeşil Diyalog toplantısı kayıt ve detaylı program için tıklayınız.